Poliklinika Bezručova sa otvára detským

Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu a ORL centrum pre deti aj dospelých

Aktuálne látkové závislosti u mladých

V ostatnom čase registrujeme v ambulancii telovýchovného lekára nárast takýchto stavov u mladých športovcov už od 12. roku života.

Dýchanie ako nástroj posilňovania zdravia

Dýchanie pôsobí na každú bunku v tele, preto má správne dýchanie obrovský prínos pre zdravie a vývin jedinca od momentu jeho splodenia.

Kurkuma a fenikel, ich cenné zložky a použitie « Späť

Kurkuma a fenikel, ich cenné zložky a použitie

1Ing. Katarína Fatrcová-Šramková, PhD., 2doc. RNDr. Tünde Juríková, PhD. 1Katedra výživy ľudí FAPZ SPU v Nitre, 2Ústav pre vzdelávanie pedagógov FSŠ UKF v Nitre 01.11.2020

Súhrn: Kurkuma (Curcuma longa L. syn. Curcuma domestica), Zingiberaceae je rastlina, z ktorej sa využíva podzemná časť – hľuza. Kurkuma sa tradične používa v ázijskej kuchyni ako korenina. Je dôležitou súčasťou karí (angl. curry) korenia, čo je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov. Hľuza obsahuje celý rad bioaktívnych látok (kurkuminoidy, silice). Z kurkuminoidov je dominantný kurkumín. Využíva sa pre antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Fenikel obyčajný (lat. Foeniculum vulgare), Apiaceae je rastlina, ktorej semená sa používajú ako korenina a na prípravu čaju. Používajú sa ako spazmolytikum a stomachikum, pri kolikách a flatulencii, proti kašľu, pri bronchitíde. Má dezinfekčný a odhlieňovací účinok. Obe rastliny majú široké potravinárske a farmaceutické využitie.

Kľúčové slová: kurkuma pravá, Curcuma longa L., fenikel obyčajný, Foeniculum vulgare Mill., cenné zložky, účinky na organizmus

Kurkuma pravá (lat. Curcuma longa L. syn. Curcuma domestica), čeľaď Zingiberaceae
Kurkuma pravá je rastlina z čeľade ďumbierovité (zázvorovité). Kurkuma sa tradične používa v ázijskej kuchyni, z Indie pochádza až 94 % kurkumy na svete. Využíva sa z nej podzemná časť. Toto korenie dodáva indickému jedlu charakteristickú chuť (Košťálová et al., 2012). Je dôležitou súčasťou karí korenia (angl. curry), čo je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov (Karí, 2016). Využívanou časťou je hľuza, ktorá obsahuje celý rad bioaktívnych látok. K obsahovým látkam patria kurkuminoidy (zmes kurkumínu, demetoxykurkumínu, bisdemetoxykurkumínu). Silica obsahuje v prvom rade seskviterpény (alfa-, beta-turmerón, ar-turmerón, zingiberén, sesvifelandrán, kurlon, eukalyptol, karyofylén a ďalšie). Koreň obsahuje aj sacharidy, živicu a proteíny (Košťálová et al., 2012). Prášok z kurmumy obsahuje asi 60 – 70 % sacharidov, 6 – 13 % vody, 6 – 8 % bielkovín, 5 – 10 % tuku, 3 – 7 % minerálnych látok, 3 – 7 % esenciálnych olejov, 2 – 7 % vlákniny, 1 – 6 % kurkuminoidov (Nelson et al., 2017, Turmeric, 2018).

Za prospešné účinky zodpovedajú kurkuminoidy (prírodné fenolové žlté pigmenty), ktoré kurkume dodávajú jasnožlté sfarbenie. Najdôležitejší, dominantný a najviac preštudovaný kurkuminoid je kurkumín. Droga sa využíva pre antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka protizápalovej aktivite, ktorá má veľký potenciál ovplyvniť riziko vzniku chorôb, v patogenéze ktorých najvýznamnejšiu úlohu zohráva chronický zápal (nádorové choroby, diabetes mellitus, ateroskleróza, metabolický syndróm). Kurkuma sa využíva pri chronických zápalových ochoreniach, ako je aj reumatoidná artritída. Silné protizápalové účinky sú jedným z hlavných dôvodov vyzdvihovania liečivých vlastností kurkumy medzi ostatnými koreninami, a to vďaka spomínaným kurkuminoidom. Podľa výskumov kurkumín v kombinácii s fosfatidylcholínom výrazne znižuje bolesť, markery zápalu a zlepšuje funkcie kĺbov osteoartritických pacientov. Navyše sa užívanie prípravku zdá byť bezpečné aj pri dlhodobej terapii (Košťálová et al., 2012). Výsledky výskumov z posledných rokov preukázali, že denná konzumácia kurkumy znižuje množstvo prozápalových látok v ľudskom tele. Preto sa používa na zmiernenie artritídy a môže byť prospešná aj pri bolesti svalov, pri zápale kĺbov či dokonca pri syndróme karpálneho tunela (Béliveau a Gingras, 2008). Jej silné protizápalové účinky spočívajú v znižovaní hladiny histamínu pri histamínovej intolerancii. Lee et al. (2008) dokázali, že kurkuma zabraňuje aktivácii žírnych buniek.

Protizápalový efekt kurkumy spočíva v ovplyvnení produkcie a sekrécie prozápalových mediátorov a enzýmov, v inhibícii prozápalových cytokínov. Kurkumín (diferuloylmetán) je známy aj ako prírodné potravinárske farbivo E 100. Má pozitívny vplyv na cholesterolémiu u človeka ako aj u potkanov. Používa sa ako prírodný antioxidant znižujúci hladinu cholesterolu v prevencii aterosklerózy ako aj glukózy.

Epidemiologické štúdie dokonca naznačili, že kurkumín je dokonca zodpovedný za výrazne nižší výskyt Alzheimerovej choroby v Indii v porovnaní s USA. Ochranný potenciál kurkumínu sa preukázal aj na laboratórnych zvieratách. Podávaním kurkumínu transgénnym myšiam s Alzheimerovou chorobou počas 6 mesiacov sa znížili symptómy zápalu a oxidačného poškodenia mozgu. Kurkumín je tiež inhibítorom nukleárneho faktora (NFκB) v jadre buniek, čím chráni ľudské nervové bunky v kultúre pred smrťou (Košťálová et al., 2012).

Najnovšie výsledky štúdií dokonca naznačujú, že kurkuma má významné protirakovinové účinky, ktoré spočívajú najmä v potlačení invazívnosti a tvorby metastáz mnohých typov malígnych nádorov. Kurkumín na pokusoch s laboratórnymi zvieratami spomaľoval rast buniek karcinómu hrubého čreva (Bowden, 2011). Viaceré štúdie preukázali účinnosť kurkumínu ako supresora invázie a metastáz karcinómov pečene, pľúc, prsnej žľazy, prostaty, žalúdka, vaječníkov, hrtana, kolorektálneho karcinómu, melanómu či gliómu/astrogliómu, osteosarkómu a karcinómu úst a jazyka (Weng a Yen, 2012). Z hľadiska samotnej prevencie nádorových ochorení kurkumín zasahuje do epigenetickej regulácie (dedičných zmien na úrovni génovej expresie, ktoré prebiehajú bez zmeny v sekvencii DNA). Kurkumín môže ako hlavný predstaviteľ epigenetickej regulácie viesť k zvýšenej citlivosti nádorových buniek na konvenčnú liečbu (Košťálová et al., 2012). Kurkumín z kurkumy pravej podporuje protinádorový účinok radiácie, potláča rezistenciu kolorektálneho karcinómu na rádioterapiu (Kunnumakkara et al., 2008). V bunkách karcinómu prostaty a neuroblastómu zvyšuje účinok radiácie prostredníctvom potlačenia expresie génov indukovaných radiáciou, ktoré zabezpečujú prežívanie nádorových buniek (Chendil et al., 2004, Aravindan et al., 2008, Javvadi et al., 2008).

Kurkumín poskytuje významnú ochranu pred vznikom katarakty, ktorá je spôsobená pôsobením silných oxidačných látok. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je významný pre správne fungovanie pečene, odporúča sa dokonca aj pri žltačke na zníženie zvýšenej hladiny pečeňových enzýmov (Bowden, 2011).

Kurkuminoidy majú choleretické a cholekinetické účinky, zlepšujú symptómy nevoľnosti, flatulencie, používajú sa pri tráviacich ťažkostiach. V ázijskej kuchyni sa využíva v liečbe nádchy, prechladnutia, kožných infekcií, pečeňových a obličkových chorôb. V rámci interakcií s liečivami môže prechodne znížiť koaguláciu krvi inhibíciou tvorby tromboxánu A2 v kombinácii s antikoagulačne pôsobiacimi liečivami (Košťálová et al., 2012).

Fenikel obyčajný (lat. Foeniculum vulgare), čeľaď Apiaceae
Fenikel obyčajný je rastlina z čeľade zelerovité (Apiaceae). Pochádza z južnej Európy. Fenikel obyčajný je mohutná, až dva metre vysoká, dvojročná až trváca zelerovitá rastlina s listami mnohonásobne perovito delenými na nitkové útvary. Žlté voňavé kvety sú zoskupené do zložených okolíkov. Kvitne v letných mesiacoch. Zbiera sa vňať, listy, s použitím hlavne v surovom stave, ale najmä plody. Plody sú visiace dvojnažky. Drvené semená sa používajú ako korenina (Fenikel, 2015, Džupa, 2016). Feniklové plody majú ostrú, korenistú chuť, využívajú sa aj na prípravu čaju (Košťálová et al., 2012). Plody obsahujú 2 – 6 % silíc, 9 – 12 % oleja, cukor, trans-anetol, fenchón, metylchavikol (estrogol), kyselinu anízovú, pinén, limonén, kamfén, mircén, felandrén a iné. Charakteristická feniklová vôňa pochádza z anetolu a fenchónu. Sto gramov čerstvých listov obsahuje 247,3 mg vitamínu C (Fenikel, 2015, Džupa, 2016). Významné sú aj prítomné flavonoidy – rutín, pektín, kumaríny. Fenikel obsahuje veľa zdraviu prospešných živín, esenciálnych látok, antioxidantov, vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Silica má potravinárske aj farmaceutické využitie (Nováček, 1990). Porcia feniklových semien v množstve sto gramov poskytuje 1440 kJ (345 kcal). Semená sú zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B. Obsahujú 52 % sacharidov, 15 % tuku (významnou zložkou sú esenciálne mastné kyseliny), 40 % vlákniny, 16 % bielkovín a 9 % vody (Fennel, 2018).

Semená feniklu sú koncentrovaným zdrojom minerálnych látok, ako je meď, železo, vápnik, draslík, mangán, selén, zinok a horčík. Nažky obsahujú až 784 mg draslíka na sto gramov. Nažky feniklu obsahujú flavonoidové antioxidanty, ako je kaempferol a kvercetín. Výťažok z feniklových semien potláča vo významnej miere rast niektorých nádorov vďaka vysokému obsahu anetolu, limonénu a kvercetínu – silného protizápalového flavonoidu. Navyše, fenikový olej vo významnej miere zabraňuje kŕčom hladkého svalstva v črevách (Bowden, 2011).

Feniklové semená sú bohatým zdrojom vlákniny. Sto gramov semien obsahuje 39,8 g vlákniny. Veľký podiel z tejto vlákniny je metabolicky inertná, nerozpustná vláknina, ktorá pomáha zvyšovať objem tráveniny tým, že absorbuje vodu v tráviacom systéme, a tým zmierňuje problémy s obstipáciou. Vláknina na seba viaže žlčové soli a znižuje ich reabsorpciu v hrubom čreve, čím pomáha znížiť sérové ​​hladiny LDL-cholesterolu. Vláknina z feniklu pomáha spolu s flavonoidmi chrániť sliznicu hrubého čreva pred rakovinou.

Semená feniklu obsahujú zdravotne prospešné prchavé silice, ako anetol, limonén, anízový aldehyd, estragol, pinén, myrcén, fenchón, chavikol a cineol. Tieto účinné látky vo fenikli majú antioxidačné účinky, podporujú trávenie a pôsobia proti flatulencii. Používajú sa ako expektoranciá, napomáhajú vykašliavaniu a odhlieňovaniu, nachádzajú sa v mnohých čajoch proti kašľu, najmä detských. Apigenín v nažkách pôsobí proti zápalom aj proti rakovine (Béliveau a Gingras, 2010).

Feniklový odvar zvyšuje sekréciu materského mlieka u dojčiacich matiek. Fenikel sa používa proti flatulencii a pri tráviacich ťažkostiach v tradičných prípravkoch. Bol skúmaný účinok oleja na dojčenskú koliku. Fenikel odstránil koliku až u 65 % dojčiat, navyše bez vedľajších účinkov (Bowden, 2011). Feniklová voda sa používa u novorodencov pri kolikách, pri tráviacich ťažkostiach dojčiat. Silica (Foeniculi amari aetheroleum) sa získava z drogy destiláciou, obsahuje 60 až 90 % anetolu, 15 až 22 % fenchónu. Má spazmolytický, karminatívny a expektoračný účinok a používa sa aj pri spastickej dysmenorei. Silica zo semien sa vo farmaceutickom priemysle využíva ako spazmolytikum a stomachikum predovšetkým u detí, na výrobu liekov pri ochoreniach močových ciest, na doplnkovú liečbu diabetes mellitus, obezity. Samotná silica sa nesmie vôbec podávať gravidným ženám a malým deťom do 4 rokov, nesmú ani prijímať feniklové plody, ale čaj z nich nie je zakázaný (Košťálová et al., 2012, Džupa, 2016).

Feniklové plody sa uplatňujú tiež ako expektorancium so sekretolytickým účinkom pri zápaloch respiračného systému. Fenikel sa používa proti kašľu, pri bronchitíde a ako masážny olej na liečbu bolesti kĺbov. Má dezinfekčný a odhlieňovací účinok. Droga je zložkou čajovinových zmesí (žalúdočných, laxatívnych, expektoračných). Je výborným korením využiteľným v gastronómii a používa sa pri výrobe likérov a cukrárenských výrobkov (Košťálová et al., 2012, Fenikel, 2015). Keďže fenikel nemá vysokú energetickú hodnotu, je vhodnou zeleninou ako aj koreninou pri diabetických, redukčných a iných ozdravovacích diétach (Kleňová, 2013). Okrem celkového použitia sa fenikel využíva aj lokálne, na ošetrovanie očí (výplachy), kloktanie a obklady pri zápaloch (Džupa, 2016).

Záver
Kurkuma aj fenikel majú viaceré významné zložky a ich uplatnenie je široké v potravinárskej ako aj vo farmaceutickej oblasti.

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006 nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie uvedené v tomto materiáli sú súborom voľne prístupných informácií z domácich a zahraničných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o pôsobení potraviny prípadne jej nutričných či liečivých účinkoch.

Literatúra

1.      Aravindan, N., Madhusoodhanan, R., Ahmad, S. et al. 2008. Curcumin inhibits NFkappaB-mediated radioprotection and modulate apoptosis related genes in human neuroblastoma cells. In Cancer Biol Ther, vol. 7, p. 569 – 576.

2.      Béliveau, R., Gingras, D. 2008. Výživa ako zbraň proti rakovine. Balneotherma, 216 s. ISBN 978-80-969911-1-2.

3.      Béliveau, R., Gingras, D. 2010. Jesť zdravo a s pôžitkom – Každodenný sprievodca optimálneho zdravia. Balneotherma, 243 s. ISBN 978-80-970156-5-7.

4.      Bowden, J. 2011. 150 najzdravších potravín na svete. Fortuna: Praxis, 1. vyd. 352 s. ISBN 978-80-89379-33-0.

5.      Džupa, K. 2016. Výživa a biologicky aktívne látky. Herba, 375 s. ISBN 9788089631520.

6.      Fenikel, 2015. Fenikel obyčajný. Dostupné na:

< https://sk.wikipedia.org/wiki/Fenikel_oby%C4%8Dajn%C3%BD>.

7.      Fennel, 2018. Fennel. Dostupné na: <https://en.wikipedia.org/wiki/Fennel>.

8.      Chendil, D., Ranga, R.S., Meigooni, D. et al. 2004. In Oncogene, vol. 23, p. 599 – 607.

9.      Javvadi, P., Segan, A.T., Tuttle, S.W. et al. 2008. The chemopreventive agent curcumin is a potent radiosensitizer of human cervical tumor cells via increased reactive oxygen species production and overactivation of the mitogen-activated protein kinase pathway. In Mol Pharmacol, vol. 73, p. 1491 – 1501.

10.   Karí, 2016. Karí. Dostupné na: < https://sk.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%AD>.

11.   Kleňová, M. 2013. Inulínové plodiny a rastliny vhodné (nielen) pre diabetikov. 1. vyd. Martin: Osveta, 98 s. ISBN 978-80-8063-394-3.

12.   Košťálová, D., Fialová, S., Račková, L. 2012. Fytoterapia v súčasnej medicíne. 1. vyd. Martin: Osveta, 379 s. ISBN 978-80-8063-384-4.

13.   Kunnumakkara, A.B., Diagaradjane, P., Guha, S. et al. 2008. Curcumin Sensitizes Human Colorectal Cancer Xenografts in Nude Mice to γ-Radiation by Targeting Nuclear Factor-κB – Regulated Gene Products. In Clin Cancer Res, vol. 14, no. 7, p. 2128-2136.

14.   Lee, J.H., Kim, J.W., Ko, N.Y. et al. 2008. Curcumin, a constituent of curry, suppresses IgE-mediated allergic response and mast cell activation at the level of Syk. In Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 121, no. 5, p. 1225 – 1231.

15.   Nelson, K.M., Dahlin, J.L., Bisson, J. et al. 2017. The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin: Miniperspective. In Journal of Medicinal Chemistry, vol. 60, no. 5, p. 1620 – 1637. doi:10.1021/acs.jmedchem.6b00975. PMC 5346970. PMID 28074653. None of these studies [has] yet led to the approval of curcumin, curcuminoids, or turmeric as a therapeutic for any disease.

16.   Nováček, F. 1990. Fytochemické základy botaniky. 1. vyd. Fontána, 284 s. ISBN 978-80-7336-457-1.

17.   Turmeric, 2018. Turmeric. Dostupné na: <https://en.wikipedia.org/wiki/Turmeric>.

18.   Weng, CH.J., Yen, G.CH. 2012. Chemopreventive effects of dietary phytochemicals against cancer invasion and metastasis: phenolic acids, monophenol, polyphenol, and their derivatives. In Cancer Treat Rev, vol. 37, no. 1, p. 76 – 87.

 

 

 




NAJČÍTANEJŠIE

  1. Ako „pestovať“ svoju dušu v druhej polovici života

    Väčšina kultúr naprieč históriou sa viac-menej pohybovala v prvej polovici...


  2. Aktuálne látkové závislosti u mladých športovcov

    Súhrn:  Látková závislosť je podľa definície Svetovej zdravotníckej...


  3. Poliklinika Bezručova sa otvára detským pacientom

    Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu   a ORL centrum pre deti...


  4. Dýchanie ako nástroj posilňovania zdravia

    Súhrn:  V snahe posilniť životné kompetencie, zlepšiť zdravie a celkovú kvalitu...


  5. Bang! Úplná história vesmíru

    Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie...

AKTUÁLNE

  1. UNION ZP opäť inovovala systém bonifikácie Optimus

    Vážené odborníčky, vážení odborníci, poznáte systém bonifikácie Optimus,...


  2. Pozývame vás sledovať online moderovanú diskusiu PRE

    Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných...


  3. AOPP žiada ministra zdravotníctva o urýchlené riešenie

    Asociácia na ochranu práv pacientov sa obrátila listom na ministra zdravotníctva...

Tlačové správy

Poliklinika Bezručova sa otvára detským pacientom

Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu   a ORL centrum pre deti aj dospelých Poliklinika Bezručova otvára nové pracoviská na pomoc deťom a reaguje tak na ich kritický...

Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných

Zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozornila pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť.  Na Slovensku...

Lokálne znecitlivenie hrdla a konečníka poisťovne plne uhradia

Tieto výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou endoskopických vyšetrení, VšZP od minulého roka lekárom neuhrádzala.  Na žiadosť Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti však...

Preventívna prehliadka môže odhaliť prvé problémy s pečeňou

Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová hovorí, že zistenie ochorenia je často otázkou náhody. ...

Je zápal prsníka nebezpečný?

Zápal prsníka je bakteriálne ochorenie, ktorým trpia najmä ženy počas dojčenia, ale môže sa vyskytnúť aj inokedy. Pokiaľ sa mastitída podchytí v skorom štádiu, liečba je krátka...

Knihy

Bang! Úplná história vesmíru

Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie knihy  Bang! , sa mnohé zmenilo, preto prichádza kniha  Bang! Úplná...

Ako nediétovať

V publikácii  Ako nediétovať  sa autor zameriava na optimálne kritériá umožňujúce chudnutie a poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a...

Zdravé črevo a trávenie – Mýty verzus fakty

Dielo renomovaného slovenského gastroenterológa doc. Ladislava Kuželu a Zuzany Čižmárikovej poukazuje na skutočnosť, že ľudia sa vo veciach svojho...

Audiológia

Vysoko odborná učebnica Audiológia obsahuje ucelené informácie o anatómii a fyziológii sluchového orgánu, o základoch akustiky, komplexne sú rozpracované...

Dětská otolaryngologie

Autori vybral na spracovanie najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli v ambulantnej starostlivosti o deti s ochoreniami uší, nosa a krku, ako je zápal...