Primárna prevencia znamená zmeniť životný štýl tak, aby sa zvýšila citlivosť tkanív, najmä kostrových svalov na glukózu, čo by spomalilo glukózovú intoleranciu, resp. inzulínovú rezistenciu.
Hroznový olej obsahuje mnohé biologicky aktívne látky a viaceré vedecké štúdie zdôrazňujú zdravotné výhody jeho pravidelnej konzumácie.
Slovenskí vedci skúmajú možnosti cielenej úpravy črevného mikrobiómu pre podporu liečby nielen tráviacich ťažkostí, ale aj iných chronických chorôb.
Doc. MUDr. Peter Gavorník, CSc., PhD., mim. prof.; LFUK-UNB; Odborný konzultant ÚDZS pre angiológiu-internú medicínu-posudkové a revízne lekárstvo, predseda Angiologickej sekcie SLK, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti (SMS pri SAV) 10.02.2022
Živá príroda (živé organizmy; biológia) sa tradične delili binomicky na ríšu rastlín a ríšu živočíchov. Dnes sa podľa presných biologických molekulových genetických štúdií rozlišujú tri samostatné ríše (trinomické delenie biológie): 1. rastliny (flóra; botanika); 2. huby (fungi, eumycota; mykológia); 3. živočíchy (fauna; zoológia). Huby tvoria teda samostatnú ríšu, nepatria medzi rastliny, ale aj zložením majú skôr bližšie k živočíchom. Jedlé huby sú pri správnej tepelnej kuchynskej úprave racionálnou potravinou s nízkou energetickou a vysokou biologickou hodnotou („lesné mäso“).
Vo viacerých zdravotníckych zariadeniach bolo v ostatných týždňoch viacero otráv, ktoré si lekári nevedia vysvetliť, lebo pacienti jedli iba čerstvo nazbierané najmä hríby dubové Boletus reticularis. Väčšinou ide o sekundárne pravé otravy hubami (intoxicatio fungina vera secundaria), spôsobené nešpecifickými toxínmi pri autolytických procesoch v hubách (toxické amíny) pri extrémnych tropických horúčavách (1 – 4). Najväčšia pravdepodobnosť autolýzy je v starších plodniciach, ktoré sú poškodené slimákmi, slizniakmi, hlodavcami, zverou a najmä rozvŕtané larvami hmyzu a pobodané rôznym hmyzom, vrátane niektorých druhov bzdôch, ktoré cuciakom vylučujú jedovaté výlučky. Avšak v podmienkach extrémnych tropických horúčav môžu byť skazené a jedovaté aj zdravo vyzerajúce plodnice húb v prirodzenom biotope, vrátane tých najkrajších hríbov. Už generácie našich predkov to vedeli a v letných horúčavách huby zásadne nezbierali, nekonzumovali a ďalej nespracovávali. O problematike mykointoxikácií som publikoval desiatky kazuistík, prehľadových prác a dve ocenené monografie (1, 2).
Niektorí súčasní hubári sú však, bohužiaľ, chamtivci a empirickým i vedeckým poznatkom neveria. Aj niektoré mainstreamové média neuvážlivo propagujú masový zber húb a zverejňujú obrazové dokumenty plných košov a obrovských kôp nazbieraných húb, ktoré sú jasným dôkazom nemilosrdného plienenia a rabovania prírody. Neraz sa stáva, že takéto neprimerané množstvá sa nestihnú ani skonzumovať, ani konzervovať a ešte viac znehodnotené nevhodným transportom a skladovaním sa vyhadzujú do kontajnerov na odpadky. Medzinárodná iniciatíva 3F (Flora-Funga-Fauna) vyzýva skôr na globálnu osvetu a ochranu húb (Fungi Foundation – FF; Species Survival Commission of the International Union for Conservation of Nature – SSC IUCN; Re:wild) (3).
Záver
V tropických horúčavách by sa huby nemali zbierať a konzumovať, pretože sú potenciálne všetky skazené a môžu spôsobiť sekundárne pravé mykointoxikácie. V letnom období by mala byť vyhlásená všeobecná ochrana húb vrátane zákazu zberu húb aj v záujme ochrany zdravia a životov konzumentov húb. V tropických horúčavách, ktoré sú v ostatných rokoch aj na našom území v súvislosti s globálnym otepľovaním, je vysoká pravdepodobnosť autolýzy plodníc húb už na stanovišti ich rastu a vývinu, a každý by mal vedieť, že v tomto období hrozí poškodenie zdravia sekundárnymi otravami jedlými hubami, teda nielen primárnymi pravými otravami jedovatými hubami. Informovanosť obyvateľstva je mimoriadne dôležitá.
Literatúra
Súhrn: Nadváha až obezita ako dôsledok nevhodnej, hyperglykemickej, t.j....
Súhrn: Jedinečnosť mikrobiómu si vyžaduje individuálny prístup. Slovenskí...
Súhrn: Inkretínové mimetiká zažívajú celosvetovo boom, a to celkom...
Súhrn: V poslednom čase výrazne vzrastá záujem verejnosti o viaceré...
Súhrn: Potraviny, ktoré prichádzajú na náš stôl, môžu skrývať riziká,...
Vážené odborníčky, vážení odborníci, poznáte systém bonifikácie Optimus,...
Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných...
Asociácia na ochranu práv pacientov sa obrátila listom na ministra zdravotníctva...
Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu a ORL centrum pre deti aj dospelých Poliklinika Bezručova otvára nové pracoviská na pomoc deťom a reaguje tak na ich kritický...
Zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozornila pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť. Na Slovensku...
Tieto výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou endoskopických vyšetrení, VšZP od minulého roka lekárom neuhrádzala. Na žiadosť Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti však...
Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová hovorí, že zistenie ochorenia je často otázkou náhody. ...
Zápal prsníka je bakteriálne ochorenie, ktorým trpia najmä ženy počas dojčenia, ale môže sa vyskytnúť aj inokedy. Pokiaľ sa mastitída podchytí v skorom štádiu, liečba je krátka...
Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie knihy Bang! , sa mnohé zmenilo, preto prichádza kniha Bang! Úplná...
V publikácii Ako nediétovať sa autor zameriava na optimálne kritériá umožňujúce chudnutie a poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a...
Dielo renomovaného slovenského gastroenterológa doc. Ladislava Kuželu a Zuzany Čižmárikovej poukazuje na skutočnosť, že ľudia sa vo veciach svojho...
Vysoko odborná učebnica Audiológia obsahuje ucelené informácie o anatómii a fyziológii sluchového orgánu, o základoch akustiky, komplexne sú rozpracované...
Autori vybral na spracovanie najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli v ambulantnej starostlivosti o deti s ochoreniami uší, nosa a krku, ako je zápal...